Nyheder

Guldmedaljebyen

Svaneke er en smuk by. Og det skyldes flere omstændigheder. Byens velstand voksede i 1700- og 1800-tallet, da de driftige Svaneke-borgere udviklede handel, søfart og skibsbygning. De store købmandsgårde omkring havnen kom til.


Da jernbanerne blev bygget på Bornholm først i 1900-tallet, kom den ikke til Svaneke, så Svaneke slap for den moderne udvikling, som jernbanen gav mange andre byer.
 

Endelig opstod Byforeningen "Svanekes Venner" i hele sidste halvdel af 1900-tallet. Foreningen værdsatte og værnede om det oprindelige miljø og reddede dermed byen og dens huse fra mange af de uheldige renoveringer og moderniseringer, som kombinationen af velstand og uforstand har begavet det øvrige land med.


Svaneke er blevet en yndet turistby, hvilket ikke mindst skyldes den konsekvent velbevarede købstadsbymidte, som byen i 1975 modtog Europarådets guldmedalje for.


Men Svaneke er ikke bare hygge. Svaneke er også en kreativ smeltedigel. For de kulinarisk interesserede er de røgede sild og den lokale øl et absolut must. For den søde tand er Svaneke et paradis: lakrids, chokolade, bolcher og is. Og endelig en lang række kunsthåndværkere med glaskunst, malerier og designertøj i verdensklasse.